Μενού Κλείσιμο

Χλιαρή μπύρα και ο μύθος της “Παγώνας”

Όποιος λέει ότι δεν έχει αναζητήσει μια «παγώνα» ψεύδεται ασυστόλως. Όλοι μας κάποια στιγμή το καλοκαίρι μετά από μια καυτή μέρα στη θάλασσα έχουμε βρεθεί σε κάποια ψαροταβέρνα και το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι μια παγωμένη μπύρα. Παραγγέλνουμε λοιπόν και έρχεται στο τραπέζι μας μια σειρά από παγωμένα ποτήρια και μπύρες σε θερμοκρασία που αγγίζει τους 0 Kelvin. Απολαμβάνουμε τη δροσιά, την καλή παρέα και την όμορφη θέα και μας μένει στο μυαλό ότι αυτά τα ωραία συναισθήματα προέρχονται από το γεγονός ότι η μπύρα μας ήταν τόσο παγωμένη. ΛΑΘΟΣ!

Πάμε να δούμε όμως τι συμβαίνει όταν παγώνουμε ένα οποιοδήποτε σώμα και θα το δούμε μέσα από ένα παράδειγμα. Φανταστείτε ότι έχετε μόλις μαγειρέψει το αγαπημένο σας φαγητό, μπορείτε να μυρίσετε το φαγητό αυτό σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Βγάζετε το ίδιο φαγητό από το ψυγείο, δεν μυρίζει τίποτα. Από φυσικής άποψης και πολύ απλοϊκά όταν ένα σώμα είναι ζεστό, θερμαίνει τον αέρα που περνάει κοντά του, ο αέρας κινείται πιο γρήγορα και παρασέρνει τα μόρια που κρύβουν τα αρώματα και τα μεταφέρουν σε όλο το σπίτι. Επιστρέφοντας στην μπύρα, γιατί λοιπόν κάποιος να μην θέλει το ίδιο και στην μπύρα του; Αυτό είναι το τρικ των μεγάλων εταιριών που παράγουν lager σε μεγάλες ποσότητες χωρίς να έχουν υψηλά πρότυπα για τα υλικά τους και χρησιμοποιούν την παγωμένη προπαγάνδα για να καλύψουν την έλλειψη αρωμάτων και της ενδεχομένως αδιάφορη γεύση.

Από την άλλη μεριά έχουμε τις μικροζυθοποιείες, οι οποίες διαλέγουν προσεκτικά τα υλικά τους και σκοπός τους είναι κάθε ετικέτα μπύρας να αναδεικνύει ένα ξεχωριστό γευστικό και αρωματικό προφίλ. Οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις επιζητούμε πιο υψηλές θερμοκρασίες για να μπορέσουμε να τις απολαύσουμε.

«Ποια είναι τότε Embeeror η ιδανική θερμοκρασία για να σερβίρεις την μπύρα;»

Για εμένα; Χλιαρή στους 10 με 12 βαθμούς. Γενικά; Κάθε διαφορετικό στυλ μπύρας έχει διαφορετική προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος και πολλοί ζυθοποιοί γράφουν στην ετικέτα την θερμοκρασία στην οποία προτείνουν αυτοί για το προϊόν τους. Γενικός κανόνας του χεριού όσο περισσότερους αλκοολικούς βαθμούς έχει μια μπύρα τόσο πιο ζεστή την σερβίρουμε.

Ενδεικτικές θερμοκρασίες σεβριρίσματος ανάλογα το είδος:

Lagers/Pale Lagers/Pilsners: 4 με 7 °C

Vienna Style Lagers/Amber Lagers: 8 με 10 °C 

Pale Ales: 9 με 12 °C 

Stouts/Porters: 8 με 10 °C 

Wheat/Weiss: 6 με 8 °C 

Belgian Dubbel/Tippel/Quad: 10°C  και πάνω

Share on Social Media
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comments

Σχετικά άρθρα