Μενού Κλείσιμο

Τι συμβαίνει εκεί στη ΝΟΤΟΣ;

Στις 27 Μαρτίου επισκέφθηκα το ζυθοποιείο της ΝΟΤΟΣ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είχαμε κανονίσει με τα παιδιά να πραγματοποιήσουμε μια μικρή συνέντευξη στο πλαίσιο της γνωριμίας του κόσμου μαζί τους. Η μέρα ήταν ιδανική για κάτι τέτοιο καθώς θα ήταν μέρα ζυθοποίησης και θα είχαμε και την ευκαιρία να δούμε από πρώτο χέρι την διαδικασία. Δεν είχα ιδέα γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Ο Αντώνης, ο Γιώργος, ο Κώστας και ο Λάμπρος είναι από τους πιο ζεστούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου. Με ξενάγησαν στον χώρο τους, άναψαν ψησταριά, φάγαμε, ήπιαμε, κάναμε ένα αυτοσχέδιο πάνελ γευσιγνωσίας και μέσα από αυτή τη διαδικασία γίναμε καλοί φίλοι. Ενώ μπορεί να φανεί ότι είχα κάποια ειδική μεταχείριση επειδή πήγα για δουλειά, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το είδα με τα ίδια μου τα μάτια ότι όποιος πάει στο taproom των παιδιών και έχει την διάθεση να τους γνωρίσει θα ζήσει το ίδιο. Είναι μια εμπειρία που την συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον και όποια επισκεφθεί το Ηράκλειο. Για πληροφορίες σχετικά με τις ώρες που το ζυθοποιείο είναι ανοιχτό για το κοινό μπορείτε να δείτε την σελίδα τους στο Facebook.

Πάμε όμως να τους γνωρίσουμε.

Ο Αντώνης τα πρωινά ασχολείται με υδραυλικές εγκαταστάσεις και όλη την υπόλοιπη μέρα είναι στο ζυθοποιείο της οδού Πατριάρχου Μελετίου-Μεταξάκη 36 και έχει αναλάβει το τεχνικό και σχεδιαστικό κομμάτι, ενώ βοηθάει σε οποιαδήποτε δουλειά μπορεί να προκύψει. Όλα όσα έχουν κατασκευαστεί στον χώρο είναι σχεδιασμός των παιδιών.

Ο Λάμπρος δουλεύει στο κομμάτι του ποιοτικού ελέγχου σε ένα εργοστάσιο στην βιομηχανική ζώνη και ο ρόλος του στην ΝΟΤΟΣ είναι να οργανώνει του υπόλοιπους και όπως λέει ο ίδιος, «Είμαι αυτός που βάζει φιτιλιές και τσακώνεται με όλους. Προσπαθώ να είμαι ο λίγο πιο οργανωτικός, διότι όλα πρέπει να γίνουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Και οι τέσσερις έχουμε πρωινή δουλειά, οικογένεια και υποχρεώσεις». Έτσι κρατάει το πρόγραμμα της παραγωγής, τις προμήθειες και τις παραγγελίες, ενώ όταν χρειάζεται να γίνει κάποια επισκευή ή κατασκευή είναι το «παιδί» που θα πιάσει το κατσαβίδι για τον μάστορα.

Ο Κωστής, ή όπως τον αποκάλεσα εγώ Heisenberg του Breaking Bad, είναι οικονομολόγος και τα απογεύματα βάζει την στολή του μάγειρα. Είναι αυτός που θα φτιάξει οποιαδήποτε μπύρα του μπεί στο μυαλό από το μηδέν.

Το τέταρτο άτομο της παρέας, ο Γιώργος, είναι ηλεκτρονικός και εγκαθιστά συστήματα συναγερμών και κάμερες, ενώ στη ΝΟΤΟΣ βοηθάει τόσο στις κατασκευές με τον Αντώνη όσο και στον προγραμματισμό των εργασιών με τον Λάμπρο

Την πρώτη φορά, ξυπνήσατε ένα πρωί και είπατε πάμε να φτιάξουμε μπύρα; Η αρχική ιδέα ήταν του Κωστή και δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί, ήταν ήδη ξημερώματα και λέει «πώς βγαίνει αυτό το πράγμα; Μπορούμε άραγε να φτιάξουμε και εμείς;». Κάπως έτσι ξεκίνησε και στη συνέχεια μας έβαλε και τους υπόλοιπους στο τρυπάκι. Έτσι ξεκινήσαμε μόνοι μας και η ΝΟΤΟΣ ήρθε στην πορεία.

Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε την δική σας μικροζυθοποιεία κρατώντας παράλληλα και τις πρωινές δουλειές σας; Η παρέα πάει πολλά χρόνια πίσω οπότε ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να βρεθεί κάτι που θα κάναμε όλοι μαζί και θα το εξελίσσαμε. Ξεκινήσαμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα συνεταιρισμό και οι απέξω μας έλεγαν είστε φίλοι και πάτε να κάνετε συνεταιρισμό που μπορεί να σπάσει, όμως για εμάς δεν είμαστε απλά φίλοι, είμαστε αδέρφια. Ουσιαστικά η μετάβαση έγινε ως εξής, το χόμπυ ξεκίνησε και φτιάχναμε 20 λίτρα τα οποία κατ’ ανάγκη δεν μας έφταναν οπότε κοιτούσαμε πάντα για κάτι παραπάνω. Μας άρεσε αυτό που κάναμε και θέλαμε έναν τρόπο να το απολαύσουν και άλλοι χωρίς να πονάνε όσο πονάγαμε εμείς. Ταυτόχρονα ήρθε και η επιβεβαίωση από γνωστούς, συγγενείς και φίλους που δοκίμασαν και μετά δεν προλάβαιναν από την παραγωγή μας, οπότε αφού είχαμε εξελιχθεί και εμείς και είχαμε πάρει γνώσεις και εμπειρία «έπρεπε» να αποφασίσουμε αν θα αφήναμε το όνειρο ή αν θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Την απόφαση αυτή όμως δεν την πήραμε αμέσως. Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια από την πρώτη φορά που ζυθοποιήσαμε, διότι έπρεπε να έχουμε γνώσεις τόσο μαγειρικές όσο και τεχνογνωσία και κυρίως χρήματα.

Ποιος ήταν ο στόχος και το όραμά σας όταν ξεκινήσατε; Στο μυαλό μας δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο, κάναμε κάτι σε μικρή κλίμακα και πήγαμε να το κάνουμε σε μεγαλύτερη, όμως εκεί στον ρομαντισμό κρύβεται και η αλήθεια. Από όταν ξεκινήσαμε άλλαξαν πολύ τα πράγματα. Πήγαμε να κάνουμε μια βιοτεχνία και μόνο αυτό δεν κάναμε. Όταν μπήκαμε σε αυτόν τον χώρο ήταν μια αποθήκη που διαμορφώθηκαν οι χώροι από εμάς τους ίδιους. Δεν περιμέναμε ποτέ την εξέλιξη που θα είχε και όμως αυτή η αποθήκη έγινε το taproom που μπορεί να έρθει σήμερα κόσμος να δοκιμάσει τις ιδέες μας, να γνωριστούμε και να μάθει τι είναι η craft μπύρα. Επίσης όταν ξεκινήσαμε το 2012, δεν υπήρχε craft σκηνή στην Ελλάδα, η έκρηξη έγινε το τελευταίο ενιάμηνο με χρόνο, ούτε εμείς δεν είχαμε δοκιμάσει craft μπύρες ούτε είχαμε την νοοτροπία που έχουμε τώρα απέναντι στο προϊόν αυτό. Επανερχόμαστε όμως στην ερώτηση, η ιδέα ήταν να κάνουμε μια επιχείρηση που να είναι υγιής που να είναι αφορμή για να βρισκόμαστε οι τέσσερις μεταξύ μας, ενώ παράλληλα κάνουμε το κομμάτι μας και βάζουμε το λιθαράκι μας, αν θες, για να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο στο θέμα της μικροζυθοποιείας. Έτσι μαζί με τα μαγαζιά και τον κόσμο του Ηρακλείου προσπαθούμε να πάμε λίγο παρακάτω.

Για ποιο λόγο να διαλέξει κάποιος μια ΝΟΤΟΣ έναντι μιας άλλης μπύρας από μια μεγάλη εταιρία; Υπάρχουν πολλά πίσω από τις μπύρες μας και δεν είναι απλά ένα τυποποιημένο προϊόν. Έχουμε προσεγγίσει την μπύρα τελείως διαφορετικά από ότι οι μεγάλες εταιρίες, που στοχεύουν καθαρά σε παραγωγή και κατανάλωση. Εμείς όμως θέλουμε ένα πολύ καλύτερο και ποιοτικό προϊόν, φρέσκο και όχι παστεριωμένο, διότι η παστερίωση σταματάει τα συστατικά της ζύμωσης σε ένα συγκεκριμένο σημείο και από εκεί και πέρα δεν αποδίδει τα αρώματα και τις γεύσεις όπως θα τα απέδιδε μια craft μπύρα.  Διαλέγοντας λοιπόν μια ΝΟΤΟΣ, είναι σαν να διαλέγεις φαγητό από ένα βραβευμένο εστιατόριο.

Τώρα είστε 2,5 3 χρόνια εν ενεργεία ζυθοποιείο, το λέω σωστά; 3 χρόνια ακριβώς, ήταν Μάρτης του ’16 όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια και μετά από ένα χρόνο κατασκευών η πρώτη ζυθοποίηση έγινε το καλοκαίρι του ‘17.

Πώς αισθάνεστε μετά από 3 χρόνια, που ο κόσμος δοκιμάζει και πίνει το δικό σας προϊόν; Για εμάς, η πρώτη τουλάχιστον ικανοποίηση, είναι όταν ερχόμαστε να ξεκλειδώσουμε το ζυθοποιείο για να κάνουμε την οποιαδήποτε δουλειά, είτε είναι να ζυθοποιήσουμε είτε να εμφιαλώσουμε. Μετά είναι πολλά και κυρίως η αλληλεπίδραση με τους καταναλωτές. Γνωρίζουμε κόσμο έξω από το ζυθοποιείο και θα μας ρωτήσει με τι ασχολούμαστε, κάποια στιγμή θα πούμε για την ΝΟΤΟΣ και μπορεί να μας πούν ότι μας ξέρουν. Αυτός ο καλός λόγος και η αναγνώριση, μας γεμίζει. Τέλος, η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι όταν βλέπουμε μια μπύρα μας στο δίσκο ενός σερβιτόρου, γιατί ξέρουμε ότι αυτό το μπουκάλι έχει περάσει από τα χέρια μας. Σκεφτόμαστε τι κρύβεται πίσω από αυτό το μπουκάλι και βλέπουμε την διαδικασία του σερβιρίσματος. Όταν ο πελάτης πιεί την πρώτη γουλιά και δούμε την αντίδρασή του, αυτή μας γεμίζει, διότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποιον να μην του άρεσε. Η αντίδραση αυτού του ανθρώπου λοιπόν είναι ένα συναίσθημα για εμάς που δεν μπορεί να μπει σε λόγια και είναι αυτό που μας δίνει δύναμη να κάνουμε όλη την διαδικασία από την αρχή. Εκείνη τη στιγμή που βλέπεις την μπύρα σου πάνω στον δίσκο και βλέπεις ότι άρεσε στον πελάτη νιώθεις ότι είναι δίκαιος ο κόπος και συνάμα νιώθουμε υπερηφάνεια.

Υπάρχει κάτι νέο που μπορούμε να περιμένουμε από εσάς; Σε λίγες μέρες θα βγάλουμε στην αγορά μια Ιρλανδέζικη dry stout, θα ξανακυκλοφορίσει και η Πειρατίνα που είχε βγει και πέρυσι το καλοκαίρι. Στη συνέχεια έχουμε σκοπό να βγάλουμε κάποια pale ale ή IPA όμως θα δούμε αν θα υλοποιηθεί φέτος. Το σίγουρο είναι ότι καινούρια πράγματα θα υπάρχουν συνέχεια, διότι αυτή είναι και η φιλοσοφία της μικροζυθοποιείας και της craft μπύρας, να μην μένει στα ίδια. Επίσης στο taproom θα υπάρχει πάντα κάτι καινούριο για να δοκιμάσει ο κόσμος και να το δοκιμάσουμε παρέα.

Τι σημαίνει η φιλοσοφία support your local brewery για εσάς; Αυτή η φιλοσοφία ξεκίνησε από την Αμερική, όλη η craft ζυθοποίηση ξεκίνησε από εκεί. Εμείς πήραμε αυτή την ιδέα και την υποστηρίζουμε σαν ιδεολογία, γιατί κακά τα ψέματα αν στην τοπική κοινωνία δεν στηρίζει ο ένας τον άλλο δεν πιστεύουμε ότι γίνεται κάτι σημαντικό. Από πού να το πάρεις; Από τις σχέσεις των ανθρώπων μέχρι το χρήμα όλα είναι κύκλος. Επίσης πρέπει να ακούς τις προτάσεις που δίνει η κάθε περιοχή, είτε είναι φαγητό, είτε κρασί, είτε ρακί, είτε μπύρα. Ο ντόπιος πρέπει να γνωρίζει τι παράγει ο τόπος του για να μπορεί να κρίνει μετά και τους υπόλοιπους.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον μπυρολάτρη, σε κάποιον που τώρα γνωρίζει την craft σκηνή; Σίγουρα δεν υπάρχει μια τυποποιημένη και στάνταρ συμβουλή. Θα του προτείναμε να κάνει αυτό που κάναμε και εμείς εδώ σήμερα, να μαζευτεί παρέα με φίλους και να δοκιμάσουν μαζί λίγο από αρκετές διαφορετικές μπύρες και να αφιερώσει χρόνο για να μάθει να αναγνωρίζει τις γεύσεις και να συζητήσει πάνω στις γεύσεις αυτές. Είναι ένα παιχνίδι αυτή η διαδικασία από το οποίο βγαίνουμε καλύτεροι, εφόσον υπάρχει το μέτρο πάντοτε διότι εμείς το προτείνουμε σαν χόμπυ όχι σαν παρεκτροπή. Στόχος είναι ο κόσμος να μπει στην διαδικασία να δοκιμάσει την κατηγορία της μικροζυθοποιείας. Έχει πολλά να γευτεί και να δοκιμάσει, πολλά που ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν χάνει στην πορεία της παραγωγής του. Το κάθε μικροζυθοποιείο όταν φτιάχνει μια μπύρα, κάνει μια πρόταση και λέει το πιστεύω του, βάζει αυτό που αγαπάει σε ένα μπουκάλι, το σερβίρει στον κόσμο και το δίνει προς κρίση. Καλό είναι λοιπόν να δοκιμάσουμε και να ακούσουμε τους άλλους και να δούμε τι έχουν να πουν, διότι όλοι οι μικροζυθοποιοί, όπως και όλα τα χειροποίητα προϊόντα, φτιάχνουν κάτι και βάζουν την ψυχή τους μέσα σε αυτό, βάζουν μεράκι. Και αυτό είναι για εμάς η craft μπύρα το μεράκι. 

Κωστή εσύ σαν μάγειρας θα πρότεινες σε κάποιον να ξεκινήσει και να φτιάξει την δική του μπύρα; Όχι να μην ξεκινήσει από την αρχή να φτιάχνει μπύρα, γιατί είναι πολύ εύκολο να απογοητευτεί, οπότε το όχι είναι προστατευτικό όχι αποτρεπτικό. Πρέπει πρώτα να μάθει ο κόσμος τι του αρέσει σαν γεύση και μετά πολύ ευχαρίστως να ξεκινήσει. Τα σωστά βήματα θα ήταν να ξεκινήσει κάποιος ως χομπίστας γευσιγνώστης και αφού μπορεί να ξεχωρίσει γεύσεις και αρώματα τότε να κάνει το βήμα προς την ζυθοποίηση. Εγώ ξεκίνησα ανάποδα και στην αρχή απογοητεύτηκα.

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που δώσατε στον κόσμο να σας γνωρίσει οπότε κλείνοντας, μέχρι που θέλετε να φτάσετε και τι θέλετε να περιμένει ο κόσμος από εσάς στα επόμενα 5 χρόνια; Την επόμενη μπύρα. Θέλουμε να καταφέρουμε τον κόσμο να μάθει το ζυθοποιείο και να ψάχνει την ετικέτα μας και να έχει την αναμονή για το καινούριο προϊόν. Θα υπάρχουν σταθερές αξίες γιατί όπως λέει και ένας φίλος δεν μπορείς να έχεις ζυθοποιείο χωρίς να βγάζεις lager. Από εκεί και πέρα όλο και κάτι θα βγαίνει, είτε γευστικά είτε σχεδιαστικά όπως για παράδειγμα η επετειακή που είχαμε βγάλει για το Μουντιάλ. Οπότε ψάξτε μας και δεν θα απογοητευτείτε. ΝΟΤΟΣ Over and out

Αυτοί είναι λοιπόν οι άνθρωποι πίσω από την ετικέτα της ΝΟΤΟΣ, όπως τους γνώρισα εγώ και μεταφέρω την εμπειρία μου σε εσάς. Δική μου συμβουλή; Όταν βρεθείτε στον Ελληνικό νότο, επισκεφθείτε την ΝΟΤΟΣ.

Share on Social Media
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comments

Σχετικά άρθρα