Μενού Κλείσιμο

Κυκεών Folk and Beer Festival και γνωριμία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φίλων Ζύθου

Πήγαμε στο φεστιβάλ Κυκεών που γίνεται στην κεντρική πλατεία στο Ίλιον μεταξύ 29 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου όπου είδαμε περίπου 100 ετικέτες μπύρας από Ελληνικά και ξένα ζυθοποιία. Εκεί συναντήσαμε τον κύριο Βασίλη Τσαμπίρα, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων Ζύθου Beer Maniacs με τον οποίο μιλήσαμε για το φεστιβάλ, για τον σύλλογο και την μπύρα στην Ελλάδα. Ακολουθούν αυτά που μας είπε.

Ο τίτλος του φεστιβάλ είναι Κυκεών folk and beer festival. Το folk σημαίνει παράδοση και θέλουμε να έρθει κόσμος με όλων των ειδών τα ακούσματα, να δείξουμε το πώς η μπύρα συνδέεται με τα πάντα,  οπότε είχαμε θεατρικά, μουσική, λαϊκά, δημοτικά, ροκ μουσική. Σε πολλά φεστιβάλ η μπύρα έχει συνδεθεί με το ροκ, όμως στην πραγματικότητα είναι ένα ποτό που ξεκινάει και στην Ελλάδα από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι σήμερα. Στην αρχαιότητα οι μύστες στα μυστήρια έπιναν τον Κυκεών, το κριθαρόζουμο αναμεμειγμένο με κρασί, βότανα και σε κάποιες περιπτώσεις κατσικίσιο τυρί. Σε συνεργασία λοιπόν με την Ιωάννα Ανδριοπούλου, που έχει το Beer Catalog, και την Πατραϊκή ζυθοποιία φτιάξαμε μια μπύρα, χωρίς τα βότανα και το κατσικίσιο τυρί, ώστε να μην γίνουμε Πυθίες. Η μπύρα, λοιπόν, υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα, παρότι το έλεγαν το ποτό των βαρβάρων. Έτσι θέλουμε να συνδέσουμε την μπύρα της αρχαίας Ελλάδας με τη σύγχρονη εκδοχή και γι αυτό τον σκοπό μας έδωσε πάτημα ο Κυκεώνας. Είναι καιρός να γίνει αυτή η σύνδεση και να αναπτυχθεί περαιτέρω η κουλτούρα της μπύρας. Πρίν 10 χρόνια υπήρχαν 8 ζυθοποιία, 10 μαζί με τους μεγάλους. Τον Μάιο που τα μετρούσα είναι περισσότερα από 80. Είναι ένας κλάδος που έχει ραγδαία εξέλιξη παρά το γεγονός ότι δεν βοηθάει ο νόμος του Βενιζέλου από το 1923.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Ζύθου έχει ιδρυθεί εδώ και 2 χρόνια περίπου και το φεστιβάλ ήταν μια ιδέα που στηρίχθηκε από τον δήμο Ιλίου, τον οποίο ευχαριστούμε για την πολύτιμη και πολύπλευρη βοήθειά του. Η ιδέα είναι να συνεχίσει και, αν τα καταφέρουμε, να γίνει διεθνές φεστιβάλ. Αρχικός στόχος ήταν να μαθευτεί και να έρθει κόσμος από άλλες περιοχές. Όντως ο κόσμος το αγκάλιασε, ήρθε να δοκιμάσει μπύρες και να πάρει γνώσεις, διότι γενικά δεν έχουμε κουλτούρα στην μπύρα στην Ελλάδα. Όταν δώσεις στον Έλληνα μια μπύρα 5, 6, 7 ευρώ σου λέει «τι πίνω εδώ», οπότε στο φεστιβάλ εάν προσέξετε οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Για όλες τις μπύρες έχουμε την ίδια τιμή, 3 ευρώ, για να προσπαθήσουμε να διώξουμε την τιμή σαν κριτήριο επιλογής και να προχωρήσει ο κόσμος με κριτήριο τη γεύση. Θέλουμε να μάθει ο κόσμος για τους διαφορετικούς τύπους μπύρας, τα χρώματα, τα αρώματά της. Σαν σύλογος δεν έχουμε σκοπό να βγάλουμε κέρδος, θέλουμε να βγεί το κόστος του φεστιβάλ και να έχει απήχηση ώστε να μπορεί να ξαναγίνει. Οι ζυθοποιίες μας βοήθησαν πάρα πολύ, από τον πολύ μικρό μέχρι τον πολύ μεγάλο, και τους ευχαριστούμε διότι χάρη σε αυτούς έγινε το φεστιβάλ και είχαμε την δυνατότητα να έχουμε κάποιες μπύρες φθηνότερα από την τιμή που μπορεί να έχουν σε κάβες και μαγαζιά.

Ένας από τους μελλοντικούς στόχους του Συλλόγου είναι να δημιουργήσουμε ένα μουσείο μπύρας, όπου θα μπορεί να αναδειχθεί η ιστορία της, και ταυτόχρονα, να υπάρχει ένας χώρος που να μπορεί να έρθει ένας ζυθοποιός να μιλήσει για το προϊόν του, να μιλήσει για την διαδικασία της παραγωγής και να εξηγήσει γιατί η μπύρα του κοστίζει 3 και 4 ευρώ και όχι 1 που πωλούνται άλλες μπύρες στα σουπερ μαρκετ. Εκεί, θέλουμε να μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε και να δοκιμάσει, να δει κάτι ξεχωριστό και να μάθει ο κόσμος την craft μπύρα. Γι’ αυτό το σκοπό έχω δωρίσει από την προσωπική μου συλλογή 600 κομμάτια, δηλαδή παλιά μπουκάλια και ποτήρια. Στο θέμα πάλι της εκπαίδευσης του κόσμου, θέλουμε να περάσουμε ότι η μπύρα πέρα από τα καλά της παραμένει αλκοόλ. Δεν είναι κάτι που παίρνεις για μαγκιά επειδή είσαι έξω και ντρέπεσαι να πάρεις ένα αναψυκτικό ενώ θα οδηγήσεις μετά. Εγώ για παράδειγμα που έχω δοκιμάσει τόσες μπύρες, πλέον όταν ανοίγω ένα μπουκάλι το κρατάω κοντά 2 ώρες, δοκιμάζω, την αφήνω να ζεσταθεί λίγο, ξαναδοκιμάζω να δω τι αρώματα θα μου βγάλει σε διαφορετικές θερμοκρασίες, τι άλλες γεύσεις, το αντιμετωπίζω όπως το κρασί ή το ουίσκι. Να μην βλέπει ο κόσμος την μπύρα σαν νερό, να μάθει να την απολαμβάνει και αυτό μπορεί να γίνει με την φιλοσοφία της craft μπύρας και το μικροζυθοποιίο.

Σήμερα, 1 Σεπτεμβρίου, είναι η τελευταία μέρα του φεστιβάλ Κυκεών. Όσοι έχετε την δυνατότητα πηγαίνετε στην Κεντρική πλατεία στο Ίλιον και θα μας θυμηθείτε. Και πάνω από όλα, απολαύστε υπεύθυνα.

Share on Social Media
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comments

Σχετικά άρθρα